Hvad er en god rente på et forbrugslån?


Artikel | Renten på et forbrugslån afhænger af mange ting, herunder långiveren og din kreditværdighed.


Jens Mortensen
Af Jens Mortensen
Finanskonsulent

I de fleste tilfælde starter den pålydende rente på ca. 10% for folk med en god kreditværdighed, som optager et forbrugslån uden sikkerhed.

Låntagere med en meget god kreditværdighed vil måske være i stand til at finde lavere renter på et lån fra online långivere, men de forbrugere vil typisk være godt stillet til et kreditkort med en lav rente eller endda et kreditkort med introduktionsperiode med nul-rente. Sidstnævnte er ikke udbredt i Danmark, men keditkortmarkedt i Danmark udvikler sig hele tiden og du vil måske støde på et sådan kort på et tidspunkt. 
Dem med mellem-god til ringe kreditværdighed vil nok skulle lede længere efter et billigt forbrugslån. En hel del online långivere har specialiseret sig i disse forbrugere og tilbyder billige lån med renter mellem 5% og 24%. Det vil typisk også være en fordel at være to låntagere, have en lang historie som god låntager og en stabil indkomst — både når det kommer til at få en lavere rente eller bare godkendt. 

Selvom 24% virker som en høj rente — og det er det! — så er det en rente der er til at have med at gøre. Den anden ekstrem er kviklån, SMS-lån og lignende, som ofte kan eksplodere i omkostninger og resultere i årlige omkostninger i procent (ÅOP) på langt over 500%.

Før du optager et forbrugslån

For den bedste chance for at få et billigt lån med lav rente, prøv følgende:  

Sammenlign dine lånemuligheder. Er et forbrugslån billigere end et kreditkort med lav rente? De bedste forbrugslån for folk med god kreditværdighed starter ved ca. 5% - 10% — men har du god økonomi og råd til at betale et lån ud meget hurtigt kan der findes kreditkort eller banklån i din lokale bank der er bedre egnet.

Hvis du har ringe kreditværdighed, så find en medkautionist. Hvis du har en medkautionist med god kreditværdigehed, så har du mulighed for at drage fordel af hans eller hendes kreditværdighed for at få en lavere rente.

Overvej et lån med sikkerhed i stedet, Hvis du har fast ejendom, så kan du bruge det som sikkerhed og derved opnå en bedre rente. Lån med sikkerhed i fast ejendom er som oftest billigere end et regulært lån uden sikkerhed. Stiller du dit hus som sikkerhed kan det dog betyde at du mister dit hjem, hvis du ikke kan betale tilbage. 

Betal så meget gæld af du kan inden du ansøger. Udestående gæld på kreditkort, selvom du indfrier den sidst på måneden uden at betale renter, kan være en bestemmende faktor når en långiver udfører en kreditvurdering på dig. Forholdet mellem indkomst og gæld er en faktor som langt de fleste långivere har med i deres overvejelse.