Forstå online lån


Artikel | Online lån gør det muligt for dig at ansøge om et lån direkte fra långivers hjemmeside i stedet for at skulle ind i en bank; få en godkendelse (typisk efter få minutter) - og pengene sendt direkte til din konto.


Jens Mortensen
Af Jens Mortensen
Finanskonsulent

De fleste store banker er ikke så fremtrædende med at tilbyde forbrugslån længere. Hvis du skal have et lån hos dem, så skal du ofte kontakte dem og aftale et møde forud for ansøgning og godkendelse. Derudover synes nogle banker ofte at låne ud til kunder med god eller meget god kreditværdighed. 

Dog tilbyder stort set alle nyere långivere at udfylde ansøgning om et lån online, og nogle er måske endda mere villge til at låne ud til folk med lavere kreditværdighed. 
Ikke alle långivere er ens

Lad os indse det: der findes både gode og dårlige långivere - online såvel som offline.

En god långiver vil tjekke din kreditværdighed og evne til at betale det lånte beløb tilbage. Den gode långiver vil vurdere egen finansielle risiko og tilbyde en rente der reflekterer den risiko. 
En dårlig långiver er derimod en långiver der i mindre grad vurderer kundens evne til at betale lånet tilbage. Deres renter vil også reflektere den risiko og ofte være trecifret. 

Hvis du laver en Google-søgning for "lån penge" vil du blive bombarderet med tilbud om at låne penge med udbetaling her og nu. Disse online lån kan have årlige omkostninger i procent (ÅOP) på over 700% og kræve det fulde lånebeløb betalt tilbage på 30 dage. 

Sådan finder du et billigt online lån

Her er et par tips til at søge efter et billigt lån:


Er hjemmesiden sikker?
Før du indtaster dine personlige oplysninger bør du sikre dig, at långiverens hjemmeside er sikker. Du kan se om sidens forbindelse er sikker, hvis du ser "https" i stedet for "http" foran domænenavnet. I de fleste browsere ser du også et hængelås-symbol. Hvis du er i tvivl om hvordan det skal se ud, så er finanstjenesten.dk sikker (se billede 1)
finanstjenesten.dk er sikret med SSL (Secure Socket Layer)

Vælg det lån med lavest ÅOP
Summen af renter og omkostninger for et lån kan udtrykkes ved det tal man kalder årlige omkostninger i procent eller bare ÅOP. Det er det vigtigste tal du kan se på når du skal vælge det billigste lån, da det er det eneste tal der samlet set fortæller dig hvad et lån koster. I Danmark er selve formlen for ÅOP er bestemt ved lov for din sikkerhed. Sørg for at vælge det lån med den laveste ÅOP.
finanstjenesten.dk formel for beregning af ÅOP

Ansøg flere lån
Mange ser det som grænseoverskridende at ansøge om et lån - og sådan bør det også være - men når man har foretaget den første ansøgning bør man blive ved og ansøge nogle flere. Man bør nemlig sammenligne de tilbud man har fået retur og vælge det billigste af dem.